AA's blog

Adrina Adie

Resepi Kek Coklat Moist


Bahan untuk kek coklat.

Bahan A

  • 1 cawan serbuk koko ( tak kisah jenama apa pun )
  • 1 cawan gula pasir
  • 1 cawan susu cair
  • 1 cawan minyak masak
  • 1/2 cawan susu pekat

Bahan B

  • 11/2 cawan tepung gandum
  • 1 sudu teh bikarbonat
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 3 biji telur (suhu bilik)

Cara-cara

1. Masak Bahan A dalam periuk sampai sebati. Api kecil. Sejukkan.
2. Pukul telur sampai betul2 kembang (lebih kurang 5 minit ++) kemudian masukkan bahagian A.
3. Masuk esen vanilla. Pukul sampai sebati.
4. Masuk bahagian B sedikit demi sedikit. (seelok2nya tepung, bikarbonat dan baking powder diayak bersama terlebih dahulu). kacau sebati selama 5 minit ++
5. Masukkan adunan dalam loyang dan ikat dengan beg plastik. Boleh juga pakai kertas foil. Papepun pastikan wap air tak boleh masuk dalam adunan.
6. kukus selama 1 jam 10 minit dengan api yang sederhana. (pastikan air kukusan telah mendidih terlebih dahulu..). Jangan buka penutup kukus sampai cukup masa
7. angkat ... tunggu sejuk baru boleh potong. kalau rajin boleh letak topping..


TOPPING(ganache)

Bahan-bahan:


  • 300 gm coklat masakan ~ dipotong kecil
  • 1 sudu besar susu pekat
  • 1/2 cawan susu cair
  • 2 sudu besar butter
  • 1/4 cawan air panas

Cara-caranya:

1. Panaskan susu cair dan susu pekat dgn kaedah double boiler.
2. Masukkan coklat masakan dan kacau hingga ianya cair.
3. Padamkan api dan masukkan butter. Kacau lg hingga cair.
4. Curahkan 1/2 dr ganache atas kek yg masih panas tadi hingga menutupi keseluruhan kek.
5. Biarkan lebih kurang 15 - 30 min supaya ganache tadi meresap ke dalam kek.
6. Panaskan kembali lebihan ganache td (kaedah double boiler) dan masukkan air panas.
7. Kacau sehingga sebati dan curahkan ke atas kek tadi.
8. Bila kek dan ganache dah sejuk, bolehlah dimasukkan ke dalam peti ais.

Boleh juga dinikmati ketika suam2 panas..

* mmg agak banyak ganache yg dihasilkan sbb nak kena siram 2x atas kek tu nanti utk menghasilkan kek yg super duper moist

Selamat Mencuba !

Resepi Lain

Related Post

  • Resepi Padprik Ayam Bahan-bahan (Untuk 4-5 orang )isi ayam -ikut suka byk mne pun,agak2 la...(direbus)1/2 inchi halia (diracik halus)3 ulas …
  • Resepi Gulai Keladi Kemahang dari Kuala LipisGulai Keladi KemahangBahan-bahannya:Keladi KemahangSecekak keladi kemahangTempoyak dalam 3- 4 sudu besar (biarlah kuahny…
  • Resepi Sotong Goreng Tepung RanggupBahan-bahan:Bahan A1 kg sotong - di bersihkan dan di potong bulatBahan B1 biji telur (whole egg) - dipukul biasa guna g…
  • Resepi Rendang Maman MinangRendang Maman Ayam KampungBahan-bahan:1ekor ayam kampung atau boleh juga (1 ekor itik/10 ekor puyuh/1kg daging)2kg sayur…
  • Resepi Nasi Goreng PaprikPenyediaan Nasi Goreng:Bahan-bahan:2-3 mangkuk nasi2 biji bawang merah (dihiris)3 ulas bawang putih (cincang halus/ditum…
 
Copyright © 2006 AA's blog - All Rights Reserved
Template By Catatan Info