Bahan-bahan:
- Ketam nipah (dibersihkan)
- 1/2 inci halia (dikisar/diketuk)
- 2 ulas bawang putih (dikisar)
- 2 ulas bawang merah (dikisar)
- 1/2 bawang besar (dihiris)
- Sedikit lada putih (dikisar-tak letak pun tak mengapa)
- Sedikit daun sup dan daun bawang (dihiris)
- Sedikit bawang goreng
- Sedikit minyak untuk menumis
- Air secukupnya untuk kuah
- Garam dan serbuk perasa secukupnya
Cara-cara:
- Panaskan sedikit minyak dalam periuk. Tumiskan semua bahan kisar sehingga garing.
- Kemudian masukkan air biarkan memdidih seketika.
- Masukkan pula ketam yang sudah dibersihkan.
- Kemudian tambahkan air lagi sehingga ketam-ketam tu tenggelam. (kuah boleh diperlebihkan untuk dihirup).
- Kemudian masukkan garam dan sedikit serbuk perasa dan biarkan mendidih dan biarkan kulit ketam bertukar warna menjadi kemerahan sehingga masak menyeluruh. Bila dah masak boleh la padamkan api.
- Semasa dihidang, taburkan dengan hirisan daun bawang dan bawang goreng.
Selamat mencuba !
Resepi Lain