Bahan-bahan :
- Beberapa ekor sotong
- 1 labu bawang besar (hiris bulat) *
- 3 ulas bawang putih (penyekkan) *
- 1/2 inci halia (tumbuk kasar) *
- 1/2 inci kunyit hidup (tumbuk kasar) * atau sedikit serbuk kunyit
- 2 - 3 batang cili hidup/ padi
- Sedikit garam
- Minyak untuk menumis
Cara-cara :
- Potong sotong ikut preference masing-masing dan bersihkan macam biasa tapi dakwatnya JANGAN DIBUANG.
- Kemudian tos dan ketepikan.
- Panaskan kuali, masukkan minyak dan tumis bahan-bahan bertanda *.
- Lepas tu, masukkan ink sotong dan biarkan sekejap.
- Kemudian masukkan sotong.
- Tunggu sampai sotong keluar air.
- Kemudian masukkan cili dan sedikit garam.
Simple saja kann? Selamat Mencuba !
Resepi Lain