AA's blog

Adrina Adie

Resepi Ayam Percik Kelantan

BAHAN-BAHANNYA


  • 3 keping bahagian dada ayam
  • 4 cawan santan pekat
  • 1 keping asam gelugor
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Sedikit bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah (tapi lagi sedap kuah pekat sendiri tanpa tepung jagung)
  • 2 inci halia*
  • 4 batang serai, hiris halus*
  • 5 biji bawang merah*
  • 2 ulas bawang putih*(*dikisar halus)


BAHAN UNTUK MEREBUS AYAM


  • 3 ulas bawang putih, dititik
  • 1 inci halia, hiris
  • 1 keping asam gelugor
  • Sedikit garam
  • Air untuk merebus


CARA MEMBUATNYA


UNTUK KUAH :- Satukan santan dengan bahan kisar halus, kacau rata. Masak dengan api sederhana sambik dikacau selalu hingga kuah pekat dan kelihatan berkilat. Tambah garam dan gula secukup rasa. Masak sekejap dan matikan api. Ketepikan.

UNTUK AYAM :- Ayam dibersihkan, cuci dan tos. Didihkan air bersama bahan2 untuk merebus ayam. Masukkan ayam tadi dan rebus setengah empuk. Angkat dan toskan.

UNTUK AYAM PERCIK KELANTAN :- Ayam tadi dibakar dengan api sederhana, sambil dibalik2kan. Sapu kuah pada keseluruh ayam tadi sambil terus dibakar hingga ayam masak. Angkat dan tuang baki kuah atasnya sebelum dihidangkan....

Related Post

  • Resepi Sotong Goreng Tepung RanggupBahan-bahan:Bahan A1 kg sotong - di bersihkan dan di potong bulatBahan B1 biji telur (whole egg) - dipukul biasa guna g…
  • Resepi Laksa Johor IstimewaSajian 2 literBahan-bahanBahan-bahan A (dikisar)Bawang merah besar 1 biji, Bawang putih 5 ulas, Halia sebesar …
  • Resepi Padprik Ayam Bahan-bahan (Untuk 4-5 orang )isi ayam -ikut suka byk mne pun,agak2 la...(direbus)1/2 inchi halia (diracik halus)3 ulas …
  • Resepi Rendang Maman MinangRendang Maman Ayam KampungBahan-bahan:1ekor ayam kampung atau boleh juga (1 ekor itik/10 ekor puyuh/1kg daging)2kg sayur…
  • Resepi Puding Buah ManggaBahan Puding Mangga1 bungkus agar-agar1 liter susu segar cair250 g buah mangga, dipotong halus (sedap jika dapat mangga …
 
Copyright © 2006 AA's blog - All Rights Reserved
Template By Catatan Info