AA's blog

Adrina Adie

Resepi Ayam Percik Kelantan

BAHAN-BAHANNYA


  • 3 keping bahagian dada ayam
  • 4 cawan santan pekat
  • 1 keping asam gelugor
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Sedikit bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah (tapi lagi sedap kuah pekat sendiri tanpa tepung jagung)
  • 2 inci halia*
  • 4 batang serai, hiris halus*
  • 5 biji bawang merah*
  • 2 ulas bawang putih*(*dikisar halus)


BAHAN UNTUK MEREBUS AYAM


  • 3 ulas bawang putih, dititik
  • 1 inci halia, hiris
  • 1 keping asam gelugor
  • Sedikit garam
  • Air untuk merebus


CARA MEMBUATNYA


UNTUK KUAH :- Satukan santan dengan bahan kisar halus, kacau rata. Masak dengan api sederhana sambik dikacau selalu hingga kuah pekat dan kelihatan berkilat. Tambah garam dan gula secukup rasa. Masak sekejap dan matikan api. Ketepikan.

UNTUK AYAM :- Ayam dibersihkan, cuci dan tos. Didihkan air bersama bahan2 untuk merebus ayam. Masukkan ayam tadi dan rebus setengah empuk. Angkat dan toskan.

UNTUK AYAM PERCIK KELANTAN :- Ayam tadi dibakar dengan api sederhana, sambil dibalik2kan. Sapu kuah pada keseluruh ayam tadi sambil terus dibakar hingga ayam masak. Angkat dan tuang baki kuah atasnya sebelum dihidangkan....

Related Post

  • Resepi Daging Tumis Pedas Simple Bahan-Bahan1kg daging (rebus sampai empuk )Bawang merahBawang putihHaliaSetengah sudu biji ketumbarCili apiKunyit hidup(…
  • Resepi Biskut MazolaBahan-Bahan:1 cawan minyak mazola1 ½ cawan tepung gandum (diayak )½ cawan tepung jagung¾ cawan gula halus1 cawan kacang …
  • Resepi Biskut Peanut ButterBahan125 gm mentega125 gm peanut butter75 gm gula5 gm garam230 gm tepung kek10gm soda bikarbonatsedikit perisa vanilaCar…
  • Resepi Coklat Ferrero RocherBahan-bahan:250gm butter80gm gula icing20gm qroquant/cornfleks hancur360gm tpg gandum100gm almond powder40gm tpg jagung1…
  • Resepi Mee Kari KerangBAHAN-BAHAN:1/2 ekor ayam-di potong kecil, cuci dan toskan4 sudu besar rempah kari ikan *2 sudu besar rempah kari daging…
 
Copyright © 2006 AA's blog - All Rights Reserved
Template By Catatan Info