AA's blog

Adrina Adie

Resepi Kerabu Jantung Pisang

KERABU JANTUNG PISANG



BAHAN-BAHAN :

  • 1 biji jantung pisang
  • 1/2 cawan ikan bilis kecil - boleh ditambah
  • 1 biji bawang besar
  • kerisi secukupnya
  • Garam secukup rasa
  • jus limau nipis secukupnya


BAHAN DITUMBUK LUMAT :

  • 3 biji bawang merah
  • 1 ulas bawang putih
  • 2 biji cili merah - boleh ditambah
  • 1 inci belacan dibakar


CARA MEMASAK :

  • Kopek jantung piasng sampai ke bahagian yang lembut . MAsak air dalam dalam periuk samapi mengelegak dan potong jantung pisang , masukkan jantung pisang ke dalam air rebusan serta masak sampai jantung pisang empuk lembut . Tos dan ketepikan dulu .
  • Tumbuk lumat semua bahan . Kalau nak lagi pedas boleh ditambah cili api .
  • Masukkan bahan ditumbuk ke dalam mangkuk yang sesuai bersama jantung pisang , kerisi secukup rasa , ikan bilis secukupnya dan jus limau nipis secukupnya . Masukkan garam dan gula secukup rasa , dah siap kerabu ni dan boleh dihidangkan .


Kerabu jantung pisang ni dicampur dengan ikan bilis kecil yang digoreng ranggup ,bertambah sedappp...

Selamat Mencuba ! :)
 
Copyright © 2006 AA's blog - All Rights Reserved
Template By. Catatan Info